Uns nous pictogrames per a persones amb autisme i altres trastorns del llenguatge senyalitzen els comerços de Mislata

L'Ajuntament, que ja té senyalitzats tots els edificis i serveis municipals, amplia el projecte a les tendes per a eliminar barreres relacionades amb la comunicació
06 de desembre 2017

Les persones amb autisme i altres síndromes i trastorns que afecten al llenguatge utilitzen els pictogrames per a moure's pel seu entorn, però encara més, els necessiten en els llocs públics perquè la seua comprensió del món siga major. Per este motiu, el govern municipal de Mislata va senyalitzar l'any passat totes les seues dependències municipals i altres serveis públics, a més de carrers, places i parcs, i ara ha iniciat una segona fase, per a col·locar pictogrames també els comerços i establiments de la ciutat. 

Des d'esta mateixa setmana, els comerços de Mislata que s'han adherit a este projecte municipal, que consistix a senyalitzar tota la ciutat amb este sistema de comunicació augmentatiu, estan rebent el seu corresponent pictograma, ja que existixen dibuixos diferenciats segons el tipus d'establiment. Com explica l'alcalde, Carlos Fernández Bielsa, "volem que Mislata siga una ciutat inclusiva i integradora, on totes i tots tinguem els mateixos drets i oportunitats, i on ens sentim a gust independentment de les nostres capacitats". 

Les pròpies regidores d'Educació i Comerç, Ana María Julián i Mayka Tarín respectivament, van ser les encarregades de repartir els primers pictogrames, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional. L'Ajuntament ha adquirit els pictogrames de ARASAAC, el portal Aragonés de la Comunicación Aumentativa y Alternativa, els dibuixos de la qual són en l'actualitat els estàndards més utilitzats per la comunitat educativa. 

Els sistemes augmentatius i alternatius de comunicació són formes d'expressió diferents al llenguatge escrit i parlat. Gràcies a estos sistemes, les persones -ja siguen xiquets, joves, adults o ancians- que per qualsevol causa no han adquirit o han perdut un nivell de parla suficient per a comunicar-se de forma satisfactòria, poden superar els seus problemes de llenguatge. A més, com apunta Ana María Julián, "els pictogrames són molt útils no solament per a xiquets autistes o amb necessitats especials sinó també per a persones majors i immigrants".

 
Señalización de los comercios de Mislata con pictogramas-4
Señalización de los comercios de Mislata con pictogramas-4
Señalización de los comercios de Mislata con pictogramas-1
Señalización de los comercios de Mislata con pictogramas-2
Señalización de los comercios de Mislata con pictogramas-3
Tornar