Les 11 falles de Mislata es preparen per a viure els dies més intensos de l'any

L'Ajuntament edita una guia, també disponible en la web, amb fotos de les falleres i dels monuments, un mapa de localització i un complet programa d'actes
09 de març 2018

En una ciutat amb més de 4.000 fallers i falleres i un total d'11 comissions repartides en  a penes dos quilòmetres quadrats de casc urbà, evadir-se de l'ambient festiu que es respira durant aquests dies és missió impossible. Les Falles de 2018 ja han pres la ciutat i durant les pròximes dates inundaran cada racó de festa fallera, encara més, si cap, després de la declaració de la festa com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. 

L'activitat en els onze casals de Mislata ja està en plena ebullició. Si no acostuma a parar durant l'any, en el mes de març el ritme es torna frenètic. Els fallers i falleres contagien a la resta de la ciutadania eixe ambient únic de la festa valenciana per excel·lència i inunden els carrers de música, de pólvora, de flors i de la sàtira i la bellesa inigualable dels monuments.

"Iniciem la millor època de l'any per a tots aquells que gaudim en compartir la festa fallera amb tota la ciutadania", explica l'alcalde, Carlos Fernández Bielsa. Apassionat de les Falles, Bielsa destaca que en les comissions de Mislata "hi ha espai per a tots i totes, formem una festa àmpliament diversa, que inclou a tota la societat i ens permet mostrar els nostres senyals d'identitat com a poble". És per açò que la màxima autoritat municipal desitja a tots els veïns i veïnes "unes Falles en pau i fraternitat, fent partícips a tota la ciutadania i respectant també a qui no vulga ser protagonista".

A Mislata, l'Agrupació de Falles organitza cada any diversos actes conjunts en els quals participen les onze falles de la ciutat. Per exemple, la ja tradicional costum de visitar l'Ajuntament per a signar en el Llibre d'Or. Serà el dia 17 de març al matí, quan les falleres majors i presidents estampen la seua signatura en un llibre que guardarà per sempre els seus noms i el record d'un any inoblidable per a tots ells.

L'endemà, el diumenge 18 de març, els fallers i falleres tenen la seua cita amb la patrona de tots els valencians. El sector de Mislata desfilarà enguany pel carrer Sant Vicent de València, a partir de les 19 hores, per a vestir amb les flors de Mislata el mantell de la Verge dels Desemparats. I l'endemà les comissions repetiran homenatge a Mislata, en la tradicional ofrena floral a la patrona de la ciutat, la Mare de Déu dels Àngels. 

Aquest últim acte conjunt se celebrarà el matí del 19 de març, quan, com mana la tradició, les onze comissions falleres es reuniran per a rendir tribut a la Verge i a Sant Josep amb una cercavila que culminarà a les portes de l'Ajuntament, on presidents i falleres majors seran rebuts per l'alcalde de la ciutat, Carlos Fernández Bielsa, el regidor de Festes, Toni Arenas, i el president de l'Agrupació, José Antonio García.

La regidoria de Festes de l'Ajuntament de Mislata ha tornat a editar enguany una guia de Falles, també disponible en la web municipal mislata.es, on veïns i visitants trobaran les fotos de les falleres majors i presidents, un mapa amb la localització de les onze falles i el calendari de festejos conjunts.

Marta Sobrino
Una de les grans protagonistes d'aquestes Falles de 2018 és Marta Sobrino, la jove que l'any passat va ser fallera major de Creu i Mislata i ara compleix el somni de formar part de la cort d'honor de Rocío Gil, la màxima representant de les Falles de València. 

Penyes pirotècniques
En els últims anys, a la calor de les comissions falleres de Mislata han anat sorgint associacions i penyes pirotècniques especialitzades a disparar mascletaes manuals. Com a bons apassionats de la pólvora, aquestos grups de fallers disparen els seus espectacles pirotècnics a mà, com es feia antigament. L'Ajuntament vol potenciar aquesta singularitat de les Falles de Mislata i enguany ha signat un conveni amb les quatre per a ajudar-los en l'organització de les seues mascletaes nocturnes. Es tracta de la Peña Els Tronats, Els Coeters de Santonja, Els Espartans del Foc i Els Traquers de l'Eliana.

 
F01
F01
F02
F03
F04
F05
F06
F07
F08
F09
F10
F11
F12
Tornar